U ovoj specifičnoj i nimalo lakoj situaciji najprije se želimo zahvaliti svima iz sustava strukovnog obrazovanja na suradnji i zajedničkom radu, kako bismo već od ponedjeljka učenicima omogućili kontinuitet nastavnog procesa. Posebna zahvala nastavnicima i ravnateljima koji su dostavili i besplatno ustupili nastavne materijale.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je u svrhu organiziranja i provođenja virtualne nastave pokrenula mrežni portal https://nastava.asoo.hr

Na portalu će se od ponedjeljka, 16. ožujka objavljivati sadržaji u digitalnom obliku za svih 13 strukovnih obrazovnih sektora, a sadržaji su namijenjeni učenicima i nastavnicima.

 • Portal je strukturiran na način da se svaki sektor zasebno nalazi u padajućem izborniku. Unutar svakog sektora nalazi se popis nastavnih planova i programa / strukovnih kurikuluma. Unutar svakog nastavnog plana i programa / strukovnog kurikuluma nalazi se podjela po razredima (1.- 4.)  te zajedničke teme. Nadalje, unutar izbornika sektora, na dnu izbornika, možete pronaći zajedničke teme karakteristične za cijeli obrazovni sektor.
 • ASOO će sadržaje na portal postavljati u fazama, te vas stoga molimo za razumijevanje i strpljenje. Za prvu fazu bit će osigurani materijali i sadržaji za svaki sektor ili kao nastavne teme za pojedine obrazovne programe ili kao zajedničke teme  s predviđenim trajanjem od dva školska sata te vas molimo da ih potražite unutar vašeg sektora. Sadržaji uključuju praćenje video sadržaja te pitanja i zadatke za samostalan rad učenika.
 • Općeobrazovni materijali se pripremaju te će škole dobiti obavijest o pristupu tim materijalima. Potrebno je pratiti mrežne stranice Škole za život https://skolazazivot.hr i Agencije za odgoj i obrazovanje.
 • Savjetnici ASOO-a pružat će potporu nastavnicima u njihovim aktivnostima.
 • NATJECANJA UČENIKA / POLAGANJE STRUČNIH ISPITA: Sve aktivnosti su odgođene, a obavijesti su na mrežnim stranicama Agencija. Osobama kojima je polaganje stručnog ispita vezan uz ugovor o radu, rokovi se prolongiraju u skladu s novim rasporedom polaganja stručnih ispita.

! Važna napomena !
Agencija osigurava materijale,  a raspored nastave izrađuje škola. Obveza nastavnika je organizirati i pratiti rad učenika te nastavni dan evidentirati u e-dnevnik.

Ako nastavnik ima gotova svoja predavanja te ih je na razini škole samostalno organizirao, njegovi učenici ne moraju pratiti sadržaj koji je isporučio ASOO, nego predmetni nastavnik u virtualnom razredu isporučuje sadržaj i aktivnost.

 • Ovim putem još jednom pozivamo sve nastavnike da snimaju sadržaje te  ukoliko netko od nastavnika ima snimljene video materijale, powerpoint prezentacije ili druge digitalne sadržaje za jednu ili više nastavnih jedinica, ili dijelove kurikuluma, a voljan ih je odmah ustupiti kako bi bili javno dostupni svim učenicima na portalu molimo da  ih dostavi na adresu e-pošte: nastava@asoo.hr, uz navođenje  imena i prezimena nastavnika, naziva materijala te za koji nastavni plan program/kurikulum se odnose te na koju godinu učenja.
 • Također, nastavnici  koji su spremni mogu odmah pristupiti izradi digitalnih sadržaja korištenjem prezentacija s audio ili video pripovijedanjem (https://support.office.com/hr-hr/article/snimanje-dijaprojekcije-s-pripovijedanjem-i-trajanjem-slajdova-0b9502c6-5f6c-40ae-b1e7-e47d8741161c)
 • Savjetnici u Agenciji dostupni su za savjetovanje i koordinaciju izrade digitalnih materijala.
 • Svi nastavnici koji se uključe u ove aktivnosti dobit će potvrde prema Pravilniku o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima. Posebno naglašavamo obvezu svih dosad promoviranih mentora i savjetnika propisanu navedenim Pravilnikom, a koja se odnosi na obvezu rada za potrebe obrazovnog sustava te vas molimo da ih na tu obvezu podsjetite.

Učenici, nastavnici, roditelji i ravnatelji na ovoj poveznici možete pronaći česta pitanja i odgovore s jasnim uputama: https://skolazazivot.hr/nastava-na-daljinu-cesta-pitanja-i-odgovori/

Upućujemo vas također i na važne stranice na kojima možete pronaći i pratiti sve informacije:

 • Ministarstvo znanosti i obrazovanja: www.mzo.gov.hr
 • ASOO: www.asoo.hr
 • Portal ASOO za virtualnu nastavu: www.nastava.asoo.hr
 • Portal Škola za život: https://skolazazivot.hr/
 • AZOO: https://www.azoo.hr/
 • Carnet: www.carnet.hr
 • Stožer civilne zaštite: https://civilna-zastita.gov.hr