Dragi učenici,

Nekada ste se pitali što medicinske sestre rade, gdje rade, kome pružaju pomoć?

Sada znate kako je djelokrug rada medicinskih sestra briga o pojedincu, obitelji i zajednici tijekom njihovih raznovrsnih aktivnosti, u različitim stanjima zdravlja. Usmjeren je čuvanju zdravlja, sprečavanju bolesti i brizi za fizički i psihički bolesne, te invalide svake dobi u svim zdravstvenim i drugim sredinama.

Medicinske sestre se tijekom obrazovanja osposobljavaju za provedbu opće njege – sukladno prihvaćenim standardima, zakonskim obvezama i profesionalnoj etici – uz razvijanje profesionalne savjesnosti i humana odnosa prema korisniku zdravstvene skrbi. Preuzimaju odgovornost za daljnji profesionalni razvoj i unaprjeđenje sestrinske skrbi. Spremno dočekuju  i koriste nove  informacijsko-komunikacijske tehnologije i izazove društvenog napretka.

Koliko je važna uloga medicinskih sestra/medicinskih tehničara posebno dolazi do izražaja u teškim situacijama. Svoju sposobnost i humanost su medicinske sestre nesebično pokazale tijekom Domovinskog rata kada su pružale pomoći ranjenima, bolesnima i nemoćnima. Danas su opet pokazale svoju stručnost i hrabrost u borbi protiv opasnog corona virusa koji je velika opasnost cijelom svijetu. Medicinske sestre diljem svijeta profesionalno i predano pružaju pomoć zdravima i bolesnima i svakodnevno svima apeliraju: „Ostanite doma jer mi ne možemo!“ „Ostanidoma“ za medicinske sestre znači biti na svom radnom mjestu uz svoje pacijente pružati im stručnu pomoć i podršku.

Upravo zbog tako važne uloge u društvu Svjetska zdravstvena organizacija 2020. godinu proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara i primalja, jer su zaslužile podršku i veliko hvala!

Dragi učenici,  buduće medicinske sestre/medicinski tehničari  pružite podršku medicinskim sestrama i primaljama i uključite se u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, i podržite slijedeće poruke:

  1. Pokažite medicinskim sestrama i primaljama da cijenite njihov rad i zahvalite im što nas održavaju zdravima
  2. Pozovite lokalne čelnike kako bi podržali medicinske sestre i primalje ulaganjima koja bi im omogućila da dostignu svoj puni potencijal na radnom mjestu.
  3. Uložite u edukaciju i zapošljavanje medicinskih sestara i primalja kako bi univerzalna zdravstvena pokrivenost postala stvarnost svugdje.
  4. Osnažite i obratite više pozornosti na utjecaj i vodstvo sestrinstva i primaljstva: zdravstvo će se poboljšati kao rezultat
  5. Poduzmite korake kako bi se poboljšalo prikupljanje podataka u svrhu boljeg ciljanja resursa i stvaranja promjena tamo gdje su one najpotrebnije
  6. Slušajte njihove poglede i istražite njihove ideje
  7. Uključite medicinske sestre i primalje u donošenje odluka

U mapama vaših zanimanja u podmapi Zajedničke teme pripremljeni su prijedlozi za provođenje projekta „Podrška medicinskim sestrama, izdvoji minutu i reci Hvala!”