Škola za medicinske sestre Mlinarska

Zagreb, Mlinarska 34

 

“Projekt povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara” 

 

Naziv projekta: SESTRINSTVO JUČER, DANAS SUTRA

Autori projekta: učenici 3D razreda Škole za medicinske sestre Mlinarska

pod mentorstvom R. Milojević, prof.

 

Ciljevi projekta:

  1. Obilježavanje međunarodnog Dana sestrinstva i međunarodne godine medicinskih sestara i primalja Svjetske zdravstvene organizacije
  2. Povezati značajnu ulogu medicinskih sestara u sustavu zdravstvene zaštite jučer i danas
  3. Analizirati utjecaj pandemije COVID 19 s izborom zanimanja kod učenika 3D razreda Škole za medicinske sestre Mlinarska Zagreb.

Predgovor

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) proglasila je 2020. godinu Međunarodnom godinom medicinskih sestara i primalja, obilježavajući tako 200 godina od rođenja Florence Nightingale, utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva, dok se međunarodni Dan sestrinstva svake godine obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, 12.svibnja.

WHO na ovaj način odaje počast oko 22 milijuna medicinskih sestara i dva milijuna primalja koje čine polovicu zdravstvenih djelatnika u svijetu.

Koliko je važan, odgovoran,težak i rizičan posao medicinskih sestara, najbolje pokazuje dramatično širenje novog koronavirusa. Vodeći brigu o oboljelima s dijagnozom Covid-19, mnoge su se medicinske sestre u Kini, Europi i diljem svijeta i same zarazile ili su zbog kontakata s bolesnicima bile u samoizolaciji.

Ciljevi koje je SZO postavila vezano uz Međunarodnu godinu medicinskih sestara i primalja, velikim dijelom su postignuti upravo zbog činjenice da se godina poklopila s pandemijom koja je 2020.g. poharala svijet:

  1. Potaknuti val uvažavanja javnosti prema radu medicinskih sestara i primalja i njihovoj ulozi u pružanju zdravstvene zaštite
  2. Povećati profil medicinskih sestara i primalja unutar zdravstvene radne snage
  3. Usmjeriti podršku i ulaganja u medicinske sestre i primalje.

Projekt učenika je proveden kroz 3 cjeline:

U prvom dijelu navode se ciljevi SZO vezani uz međunarodnu godinu medicinskih sestara, te socijalno-zdravstvene prilike u RH kao povod za osnivanjem prve škole za medicinske sestre na našim prostorima. Sociozdravstvene prilike i epidemije zaraznih bolesti početkom 20.st naglašene su kako bi se povezali uvjeti u kojima je osnovana škola sa zdravstvenim prilikama danas- pandemija COVID 19.

U drugom dijelu projekta prezentiran je život začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale kroz njezino porijeklo, privatni život i obrazovanje te doprinos u medicini.

Na kraju je napravljena kratka analiza o utjecaju aktualne pandemije COVID 19 na odluku i interes za izbor zanimanja kod učenika trećih razreda obzirom da oni tek od ove godine obrađuju strukovne predmete u teorijskoj i vježbovnoj nastavi. Cilj analize bio je utvrditi ima li razlike u motivaciji i interesu za izbor zanimanja učenika pri upisu u školu za medicinske sestre u odnosu na trenutnu situaciju u zdravstvenom sustavu izazvanu pandemijom.

Na poveznici provjerite materijale koje smo vam pripremili ovim povodom.

Romanita Milojević, prof

Škola za medicinske sestre Mlinarska Zagreb

 

Travanj 2020.