ZAPAMTITE:

preko Googlea samo dolazite do onih slika koje vam trebaju. Google nije vlasnik autorskih prava za sve fotografije, crteže i druge vizualne prikaze koje putem njega nalazite. Nije to ni jedan drugi popularni pretraživač.

Preciznije upute daju vam preciznije rezultate.

Postoje baze fotografija koje sadrže fotografije koje možete preuzimati i slobodno koristiti bez navođenja bilo čega. Iako, imajte na umu da je navođenja izvora stvar pristojnosti, kulture i profesionalnosti, a ne samo zakonske obveze.

Preporučamo sljedeće baze:

 

Pixabay

https://pixabay.com/

Jedna od najpoznatijih online baza, knjižnica fotografija, ilustracija, vektorskih grafika na internetu. Vrlo je jednostavna za korištenje. Ne morate biti član da biste koristili. U prazno bijelo polje za pretraživanje unesete pojam i s desne strane tog polja odaberete između:

  1. a) photos (fotografije)
  2. b) vector graphics (vektorske grafike – to su one koje se mogu rastezati)
  3. c) illustrations (ilustracije – to je ono što najviše koristite u svojim materijalima)
  4. d) video – video materijali
  5. e) postoji i prva opcija – images, koja pokriva sve pod a, b i c.

Pixabay koristite isključivo na engleskom.

Sve što nađete na Pixabayu, a ima zaista svega, možete koristiti jer je njihovom Pixabay licencom uređeno da se sve može besplatno koristiti, čak i bez navođenja izvora. Ali zapamtite da je navođenje izvora stvar profesionalnosti, pristojnosti i kulture.

Više o samoj licenci i uvjetima korištenja pročitajte na: https://pixabay.com/service/license/

 

Flickr

https://www.flickr.com/

Da biste koristili ovu bazu, morate se registrirati. Registracija je besplatna. Email (stavite adresu koju koristite za takve stvari) i šifra. Dobijete poštu na svoju adresu, potvrdite. Otvorite stranicu, u gornjem desnom uglu imate polje za pretraživanje, kliknete na povećalo i otvorit ćete opcije pretraživanja.

Pretražujte na engleskom. Ukoliko unesete samo pojam, recimo „cat“, izbacit će vam fotografije mačke. Ako trebate ilustracije, tad unosite „cat illustration“ i dobit ćete ilustracije. Flickr donekle radi i na hrvatskom, ali puno bolji rezultati su na engleskom.

 

Reshot

https://www.reshot.com/

Još jedan servis koji donosi puno kvalitetnih fotografija, iako ne toliko mnogo kao gore spomenuti servisi. Vrlo jednostavno i sve slobodno za korištenje.

Više o samoj licenci i uvjetima korištenja na: https://www.reshot.com/license

 

Pexels

https://www.pexels.com/

Sličan servis kao i Reshoot, samo je ovdje sve pod Creative Commons licencom i to onom koja vam dozvoljava preradu materijala. Pretražujte na engleskom, sve je slobodno koristiti, ali zapamtite da je navođenje izvora stvar profesionalnosti, pristojnosti i kulture.

Više o samoj licenci i uvjetima korištenja:  https://www.pexels.com/license/

 

Foodiesfeed

https://www.foodiesfeed.com/

Servis namijenjen fotografijama hrane i pića. Sve fotografije su pod Creative commons licencom, koja vam dopušta da fotografiju koristite kako želite. Pretražujte na engleskom.

Više o samoj licenci i uvjetima korištenja: https://www.foodiesfeed.com/about/

 

PublicDomainVectors

https://publicdomainvectors.org/

Servis namijenjen dizajnerima jer sadrži puno besplatnih vektorskih formata. Sve što ćete pronaći na ovom servisu je slobodno za korištenje i pod licencom Creative Commons Zero. Ovdje možete pronaći dosta cliparta koji možete sigurno i besplatno stavljati u vlastite materijale.

Više o samim uvjetima korištenja: na dnu naslovne stranice u odjeljku „About us“.

 

Preuzeto iz priručnika Korištenje slika s interneta (fotografije, ilustracije… video materijali); Robert Posavec.

Koristenje_slika_s_interneta_prirucnik