Na jučerašnji dan, 26. travnja, obilježili smo dva važna dana – Svjetski dan intelektualnog vlasništva i obljetnicu tragedije u Černobilu.

26. travnja 1986. godine loš dizajn reaktora i ljudska pogreška uzrokovale su eksploziju u jednom od četiriju reaktora Černobilske nuklearne elektrane na sjeveru Ukrajine koja je izazvala katastrofu neviđenih razmjera. Izazvana je radijacija 200 puta veća nego u Hirošimi, zbog koje je, pretpostavlja se, umrlo 4 000 ljudi, a posljedice je na neizravan način osjetilo oko 5 milijuna ljudi.

Želite li saznati više o ovoj nuklearnoj katastrofi, možete pročitati knjigu Černobilska molitva (kronika budućnosti) autorice Svetlane Aleksijevič ili pogledati seriju Černobil. Također, dostupna je i prezentacija objavljena u sklopu sektora Zdravstvo i socijalna skrb.

 

Prezentacija INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO

Kao mladi kreativci i inovatori sigurni smo da imate mnoge ideje koje biste mogli zaštititi i patentirati. Ali i podići svijest o tome kako svi trebamo poštovati tuđe intelektualno vlasništvo. Ove godine pod motom “Inovacija za zelenu budućnost”. “Budite i vi izumitelji i kreativci koji širom svijeta biraju ‘zelenu budućnost’ – rad na čistijim alternativama postojećih tehnologija, boljim i održivijim sustavima upravljanja hranom i prirodnim resursima koristeći sustav intelektualnog vlasništva“, poručuju nam iz Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Intelektualno vlasništvo