Dragi i poštovani učenici primalje asistentice/asistenti,

kako svake , tako i ove iako potpuno drugačije godine, koju ćemo pamtiti po posebnim okolnostima, obilježavamo 05. svibnja Međunarodni dan primalja.
Ovaj dan posebno je značajan jer se želi naglasiti važnost primalja koje pružaju skrb rodiljama i daruju čovječanstvu najsretnije životne trenutke, rađanje novog života.
Tim danom želi se svima povećati svijest o ulogama primalja u našim životima, životima svih obitelji koje su imale, imaju ili će dobiti ta prekrasna mala bića kojima je primalja prva osoba koju ugledaju dolaskom na svijet.
Primalje svojim znanjem i vještinama doprinose kvalitetnoj skrbi trudnice i rodilje te zdravlju majki i novorođenčadi. Svojim požrtvovanim radom i usavršavanjem promiču zaštitu i prava žena te unapređenje uvjeta rada, kako na vlastitu, tako i na dobrobit djece i rodilja. One su snaga, podrška i oslonac svakoj trudnici i njihovoj obitelji od početka do samog kraja, stoga je njihova uloga i potreba za njima neprocjenjiva.
Svjetska zdravstvena organizacija je 2020. godinu proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara i primalja gdje su sve aktivnosti ujedinjene u kampanji “Upoznaj primalje”. Time se želi odati počast medicinskim sestrama i primaljama te osvijestiti javnost o njihovoj važnosti.
Budite ponosni što ste odabrali tako plemenito i uzvišeno zanimanje koje je nezamjenjivo i koje postoji od postanka čovjeka.
U mapi Zajedničke teme pripremili smo za vas materijale.

Čestitamo vam vaš dan, Dan primalja!